Polpette alla ferrigno

Voor 8 personen: 500g kalfsgehakt, 500g varkensgehakt, 2 grote eieren, een handvol fijngehakte verse bladpeterselie, 125 g geraspte parmezaanse kaas, 2 sneden oud brood, in melk geweekt en uitgeknepen, 125g pancetta in blokjes, zeezout en versgemalen zwarte peper. verder nog voor de saus: 3 eetlepels olijfolie, 1 middelgrote ui, gepeld en fijngehakt, 3 eetlepels tomatenpuree en 1/2 theelepel suiker.

1/ Meng alle ingrediënten voor de gehaktballen in een kom. Vorm ongeveer 24 ballen van gelijke grootte. Druk de ballen een beetje plat in een ovaalvorm van 1cm dik.

2/ Verhit de olijolie in een grote koekenpan en bak de ballen aan beide kanten bruin. Haal ze uit de pan en leg ze even opzij.

3/ Voeg bij de braadresten al roerende ui, tomatenpuree, suiker en 2dl water toe. Laat alles 5 minuutjes koken en breng op smaak met peper en zout.

4/ Doe de gehaktballen weer in de pan en voeg zo veel water toe dat ze onderstaan. Sluit de pan en laat minstens 1 uur sudderen.

Uit: "Trattoria, een Italiaans feest voor familie en vrienden" door Ursula Ferrigno uitg. Tirion

f7.jpg